Story of my life …

Storytelling is hot. Maar hoe vertel jij jouw verhaal? Afgelopen weekend stuitte ik op een artikel in Trouw met de titel ‘Burnout: Als het te zwaar wordt om iemand te zijn’. Cultuurfilosoof Maarten Coolen deelt hier zijn perspectief op burn-out. Al in de eerste alinea raak ik gefascineerd: ‘Een burn-out treedt op als je het verhaal over je eigen identiteit niet meer kunt volhouden.’ Het ging mij niet zozeer om het fenomeen burn-out dat met de dag hardnekkiger lijkt te worden. Het tweede deel, ‘het verhaal over je identiteit niet meer kunnen volhouden’, dat greep me. Om iets later te vervolgen, ‘Als je tegenwoordig een identiteit wilt hebben, iemand wil zijn, moet je een verhaal hebben over jezelf … je moet je persoonlijke verhaal voortdurend updaten om te zorgen dat je interessant blijft voor andere mensen. Want alleen dan besta je.’ Deze cultuurfilosoof opteerde voor allerlei vormen om te leren leven met het feit dat we onze identiteit zelf moeten vormgeven.

Ik vond het nogal wat uitspraken, ‘Je moet, … voortdurend updaten, … want alleen dan besta je.’ Ligt onder het ‘voortdurend updaten’ versus ‘het niet meer kunnen volhouden’ niet een andere, dieper gelegen vraag besloten, vroeg ik me af. Wat maakt immers dat we een permanent interessant verhaal moeten hebben over onszelf? En wat is eigenlijk interessant? Door de ogen van wie? En wie bepaalt dat eigenlijk? Is jouw zuivere eigen levensverhaal al niet interessant genoeg op zichzelf? Als we ons ‘baas boven baas’ gaan overschreeuwen, ons verhaal steeds aan externe omstandigheden of verwachtingen aanpassen, om maar interessant te blijven door andermans ogen, raken we uiteindelijk verwijderd van ons werkelijke verhaal. Het ware verhaal van wie we in werkelijkheid zijn en de verlangens die we in werkelijkheid hebben. Geen wonder dat we ons verhaal dan op den duur niet meer kunnen volhouden. Met alle gevolgen van dien.

Het gaat dus eigenlijk primair om het wie en waarom. Wie ben jij in werkelijkheid? Zonder de toeters en bellen. En de vraag waarom jij vindt dat jouw verhaal permanent interessant moet zijn. Waar ben je in werkelijkheid bang voor dat je de toeters en bellen nodig hebt om voor een ander interessant te kunnen blijven? Juist achter het zuivere en persoonlijke verhaal dat elk mens bij zich draagt schuilt al een interessant verhaal op zich. Als je weet wie je bent, jouw geschiedenis kent en erkent, dan is er maar één verhaal. Jouw unieke eigen verhaal. Een identiteit vormgegeven door de tand des tijds en blijvend in ontwikkeling. Dat vraagt in eerste instantie om reflectie. Als je dat verhaal vervolgens vanuit die authenticiteit gaat delen dan ben je daarmee al meer dan interessant, ook zonder de opsmuk. Dan hou je jouw verhaal ook op de lange termijn vol. Vanuit autonome zelfkennis en zuiverheid. Bovendien nodig je daarmee de ander ook uit zijn of haar verhaal te delen. Dan vinden we verbinding en vinden we herkenning. Dan worden we geraakt in een mooi, persoonlijk en interessant verhaal.

De inspiratiebron uit Trouw nalezen? Hierbij de link: https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/burn-out-als-het-te-zwaar-wordt-om-iemand-te-zijn~ad1441c9/

Mijn naam is Froukje Dijkstra, als begin 40-er nam ik ontslag om mij te bezinnen op de tweede helft van mijn (werkzame) leven. Daarin vond ik mijzelf en mijn weg terug naar mijn persoonlijke drijfveren in het leven en ging studeren. Om inmiddels mensen en organisaties duurzaam vooruit te helpen in hun (persoonlijke) vraagstukken op het snijvlak van communicatie, verandering en ontwikkeling. Meer weten? Kijk gerust eens op mijn LinkedIn profiel of nader op www.froukjedijkstra.com. Of neem rechtstreeks contact op via 06 45647059 of via info@froukjedijkstra.com voor een vrijblijvend en oprecht kennismakingsgesprek.