Die ene 5 minuten …

‘Goedemorgen’, zei ik. Die ochtend begroeten we elkaar en neem ik plaats op het bankje naast hem in een prachtig historisch pand in Eindhoven, wachtend op mijn afspraak. Ik was iets te vroeg, hij ook. ‘Wat een prachtig pand hè?’, zei ik, wat hij beaamde. We raakten in gesprek. ‘Kom je ook solliciteren?’ vroeg hij aan mij. ‘Nee’, vertelde ik, ‘Ik kom eigenlijk een droom delen, gewoon eens kennis maken, en zien waar droom en visie wellicht overlap vertonen.’ Ik vroeg wat verder en hij vertelde mij over zijn sollicitatie en hoe hij hoopte dat hij de gelukkige zou zijn. ‘Weet je’, zei hij, ‘Ik ben oorspronkelijk vluchteling en woon nu 15 jaar in Nederland. Het is ongekend hoe je hier in Nederland in vrijheid kunt leven, mag zijn wie je bent en je hart mag volgen als je dat wilt. Zo anders dan waar ik vandaan kom. Ik wil hier nooit meer weg’. Deze man, in accentloos Nederlands, vluchteling? Ik viel even stil en betrapte mijzelf op allerlei gedachten. In die luttele minuten had hij me diep geraakt. Iets wat zo vanzelfsprekend lijkt, maar verre van blijkt te zijn. Ik vroeg naar waar van origine zijn wortels lagen en hoe hij in de zorg was beland. ‘Weet je’, zei hij. ‘Mensen in de zorg hebben allemaal iets meegemaakt wat maakt dat de zorg hun roeping werd.’ Zo spraken we nog even verder over onze achtergrond, drijfveren en intrinsieke motivatie. Deze ontmoeting, die hooguit 5-6 minuten duurde, een week of 4 terug… Binnen 1-2 minuten de kern rakend. Volg je hart. Nagenoeg dagelijks denk ik er nog even aan terug. ‘Veel succes dadelijk, maak er iets moois van.’ zei ik, toen mijn afspraak arriveerde en we ons gesprek moesten beëindigen. ‘Ja, jij ook. Ga ervoor!’, waarna we met een diepe, oprechte blik afscheid namen en onze wegen scheidden. Ik hoop diep van binnen dat hij de gelukkige is geworden.

Het bleek de inspirerende voorbode van een bevlogen gesprek over dromen en diepe verlangens dat daarop aansluitend zou volgen. ‘Je hebt een droom….’ zei hij. ‘Dat klopt’, zei ik. En aan die droom geef ik elke dag stap voor stap vorm, om zo van betekenis te kunnen zijn voor mens en organisatie.

Welke dromen heb jij? Waar word jij intens gelukkig van? Hoe geef jij daar vorm aan?

Mijn naam is Froukje Dijkstra, als begin 40-er nam ik ontslag om mij te bezinnen op de tweede helft van mijn werkzame leven. Daarin vond ik mijzelf en mijn weg terug naar mijn persoonlijke drijfveren in het leven en ging studeren. Om mensen en organisaties duurzaam vooruit te helpen in hun (persoonlijke) vraagstukken op het snijvlak van communicatie, verandering en ontwikkeling. Meer weten? Kijk gerust eens op mijn LinkedIn profiel of nader op www.froukjedijkstra.com. Of neem rechtstreeks contact op via 06 45647059 of via info@froukjedijkstra.com voor een vrijblijvend en oprecht kennismakingsgesprek.